pentru ca nu am mai fost de foarte mult timp printr-o librarie sa vad ce a mai aparut nou si sa mai salivez putin dupa cate o carte, am avut astazi puterea si curajul de a ma duc intr-o astfel de calatorie. si ca de obicei am fost putin, putin mai mult ce este drept, dezamagit de ceea ce am descoperit.
in Romania cartile se vand la preturi exorbitante. practic, cartea este pentru cei mai multi dintre noi un obiect de lux, un obiect pe care il cumperi foarte rar. acum imi dau si eu seama de ce oamenii cumpara in disperare cartile pe care ziarele le dau. nu din snobism, ci pentru ca intr-o librarie nu poti sa te apropii de rafturi.
piata romaneasca este invadata de literatura de consum. nu este un lucru rau, cred eu. doar ca, aceasta literatura de consum, desi ar trebui sa fie un pic mai costisitoare pentru ca vorba aia, cum sa faca JK Rowling miliardul de dolari, daca romanele ei se vand atat de ieftin, dar in tara noastra, totul este la suprapret. sa presupunem ca nu ne intereseaza pretul sau ca ne permitem sa dam 70 de ron ( intr-o tara in care salariul mediu este de 500, iar un tricou 40) pe o carte. dupa ce o scoti din tipla ( iti dau si asa ceva, pentru ca nu cumva sa o poti desface ) si cand colo ce sa vezi! o carte cu foi poroase, pe care o poti distruge daca ai degetul putin umed si te poti trezi cu un morman asemanator unui sul de hartie igienica in mana, iar daca incepi sa citesti, observi ca engleza de balta a traducatorului face lectura greoaie. trecem peste greseli de tipar si de exprimare, iar pleonasmele si alte subtilitati ale limbii nu conteaza. nu stiu daca editurile romanesti au un corector care sa se uite peste ceea ce abereaza traducatorul. sau daca unul stie lmba romana cum stie celalat engleza, atunci totul este clar.
daca ai rabdare si treci la standul de carti in limba engleza, o sa ai o mare surpriza. carti in limba engleza, de o calitate exceptionala care costa chiar si cu 10-15 ron mai putin decat traducerea de balta in romaneste. si apoi iei cartea si incepi sa o rasfoiesti si constati ca are o coperta atragatoare, ca e de calitate si mai vezi ca nu exista greseli de tipar. nu pagini indoite sau sterse. si te mai uiti pe ultima coperta si vezi cat costa. si o sa ai un soc pentru ca este mult, dar mult mai ieftina decat cartea in limba romana. sau ma rog, daca legatura aia de pagini, mata lipsita de atractivitate poate fi numita carte.
si asa ne dam seama ca desi radem de americani ca nu au literatura, ei totusi citesc de trei sau patru ori mai multe carti anual decat noi. si de ce asta? pentru ca ei stiu sa isi vanda produsul, pentru ca stiu sa il prezinte si pentru ca il fac de calitate pentru ca eu, cititorul, consumatorul de carte sa mai cumpar o carte de la ei. si o fac pentru ca merita si nu simt ca cineva isi bate joc de banii mei.
sincer, cred ca editurile profita. si nu stiu cat timp vor mai profita daca piata va merge in continuare asa de prost. poate ca a venit timpul sa facem o analiza a pietei si apoi sa oferim un produs de calitate. poate ca asa vom ajunge si noi sa producem scriitori, poate ca asa vom ajunge si noi sa vindem carti si poate ca asa vom ajunge si noi in randul lumii si nu vom mai fi codasi la cumparat carti.
pentru ca lumea citeste, dar nu cumpara. asta e oricum alta poveste.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu