vineri, 31 octombrie 2008

JOHN SAUL

cred ca ar fi trebuit sa scriu mai demult un post despre John Saul pe care il consider cel mai bun scriitor de horror ( intrecandu-l pe Stephen King). este singurul scriitor care mi-a descris anumite stari pe care nu am crezut ca cineva le poate descrie. este singurul care a descris neputinta si a descris-o cu adevarat. a reusit pur si simplu sa spuna ceva ce nimeni nu a reusit.

a scris 32 de romane horror sau psihologice. are obiceiul de a scrie in picoare, iar un fan i-a facut cadou un fel de birou la care sa poata  scrie exact cum isi doreste. a inceput sa publice in 1977 cu romanul SUFFER THE CHILDREN ( Chinuieste-i pe copii ) care s-a bucurat de mare succes la public. a continuat sa scrie si in fiecare an publica un nou roman. dupa Chinuieste-i pe copii, urmeaza PUNISH THE SINERS 1978 ( Pedeapsa pacatosilor), COMES FROM THE BLIND FURY 1980 (Se arata furia oarba), THE UNLOVED 1987 (Cei neiubiti) , SECOND CHILD 1990 (Al doilea copil). acestea sunt cele mai bune, cele care te sperie cu adevarat si mai ales astea sunt cele mai bune din cele 17 romane pe care le-am citit scrise de el.

lista de carti pe care am citit-o:
1. Se arata furia oarba
2. Cosmarul
3. Casa de la rascruce
4. Roiul
5. Cei neiubiti
6. Vocile
7. Clubul Manhattan
8. Umbra
9. Protectorul
10. Creatura
11. Prezenta
12. Intuneric
13. Fulgerul negru
14. Mana dreapta a diavolului
15. Chinuieste-i pe copii
16.Al doilea copil
17. Somnambulii

in Romania au fost traduse aproximativ 25 de romane din cele 32. este probabil printre cei mai tradusi scriitori americani din anii `90. a reusit sa fie printre primii scriitori tradusi de editura RAO care traduce anual din opera lui. succesul sau la public este international. romanele sale sunt tiparite in aproape un milion de exemplare, in editie cartonata. este printre primii autori de horror care au reusit sa vanda intr-o luna 100.000 de exemplare din editia cartonata.

eu cred ca il intrece pe Stephen King in ceea ce priveste talentul literar. are o mai mare putere de creionare a personajului si o bogata experienta in  ceea ce priveste analiza psihologica a personajului. este printre putinii autori de bestselleruri care are face analize psihologice atat de realiste. personajele sale sunt in mare parte copii chinuiti de parintii lor, copii deosebiti, cu o bogata viata interioara, dar care sunt marginalizati si ridiculizati de colegii lor. pare un cliseu, dar nu este sau John reuseste sa ascunda asta.

fiecare roman de-al sau este o experienta in sine. recomand!

Un comentariu:

Anonim spunea...

am citit o singura carte "cei neiubiti"(sa.mi fie rusine ca numai una;))).....si e soooper......nu am cuvinte.....ador cum se termina....urmeaza si alte carti de ale lui cu siguranta:D