imi amintesc ca atunci cand am vrut sa citesc Interviu cu un vampir de Anne Rice ma gandeam ca am ales un roman horror, mediocru care ma va tine cu sufletul la gura, un roman usor de citit care in cele doua zile in care il voi citi, daca il voi citi in doua zile si nu mai repede, ma va face sa imi petrec timpul intr-un mod placut. si chiar a fost un mod placut pentru ca m-am trezit fascinat de lumea creata de Anne si mai ales de modul deosebit in care se comportau vampirii ei. ma asteptasem sa ii vad pe acesti vampiri ucigand si mai apoi, un tanar sau tanara plina de verva si de curaj sa ii omoare. dar nu despre asta este vorba. e ceva mai mult. este vorba despre viata, moarte, conditia unama, dragoste si existentialism. cam acestea sunt temele pe care Anne le cerceteaza. si trebuia sa spun ca romanul este impresionat si de cea mai buna calitate. o carte cum rar se scrie.
povestea romanului este simpla. Louis de Pointe du Lac este un tanar aristocrat care locuieste in New Orleans ( orasul natal al scriitoarei ) si care traieste o drama atunci cand fratele sau, persoana religioasa, de care de foarte multe ori radea, moare, sinucigandu-se dupa o cearta cu el. distrus de moartea aceasta, Louis isi doreste sa moara, pana cand Lestat de Lincourt, un vampir il transforma in vampir. de aici este prezentata trecerea lui Louis de la fiinta umana la vampir. sunt prezentate toate dramele pe care Louis le are atunci cand este nevoie sa ucida si sa se hraneasca cu sangele nevinovat al unor oameni si asa oropsiti de soarta, cu un destin uman cutremurator.
dar intreaga analiza ce i se face lui Louis este amanuntita. de la prima victima pana la Claudia, un vampir creat de Lestat tocmai pentru a-i face pe plac si pentru ca Louis incercase sa o omoare si ii ucisese mama, prima sa victima cu adevarat. trecerea de la o stare sufleteasca la alta, de la o senzatie la alta, incercarea de autodefinire si mai ales gandul de a fi nemuritor si de a vedea atat de multe lucruri si mai ales sa se ascunda, sa fie o umbra, il chinuie pe Louis. in carte se vorbeste despre dragoste, despre relatia ce se leaga in Louis si Lestat, o dragoste profunda, o dragoste de fiu si mama.
exista o adaptare cinematografica a cartii din 1994 cu Brad Pitt ( Louis ) si Tom Cruise (Lestat), o adaptare fidela, buna, dar careia ii lipseste finetea cartii, finetea analizei psihologice pe care un film care se voia un blockbuster nu putea sa o ofere.
Interviu cu un vampir este primul volum dintr-o serie de carti numita Cronicile vampirilor, o serie de 10 romane, jos mentionate
Interview with the Vampire (1976)
The Vampire Lestat (1985)
The Queen of the Damned (1988)
The Tale of the Body Thief (1992)
Memnoch the Devil (1995)
The Vampire Armand (1998)
Merrick (2000)
Blood and Gold (2001)
Blackwood Farm (2002)
Blood Canticle (2003)
"Consider ca 'Interviu cu un vampir' este o carte despre viata. Despre necunoscutul din noi. Despre monstrul ascuns in fiecare dintre noi, despre cruzimea si singuratatea din noi. Despre ce am fi in stare sa facem ca sa obtinem ceea ce vrem. Acelasi lucru se poate spune si despre mine ca scriitoare. Chiar si acum, cand scriu despre Lestat, tot despre asta scriu: ce-as fi in stare sa fac pentru a obtine ceea ce consider ca trebuie sa am. Si imi vin in minte mereu aceleasi intrebari: 'Cat de departe as merge? Ce as face?'. 'Interviu cu un vampir' a fost si ramane o carte despre oameni, despre fiintele umane si despre sufletele lor." - Anne Rice