joi, 12 iunie 2008

americanii, banii si literatura.........

nu vreau sa vorbesc de rau americanii, dar un lucru trebui sa recunosc: dorinta lor nebuna de a scoate bani din aproape orice, iar unul din domeniile pe care pana de curand nu il exploatasera era cel al cartilor. nu spun ca este un lucru rau, dar cand ajungi sa scrii in ziare despre cum sa scrii un best-seller si cum sa faci sa iti vezi cartea publicata, atunci cred ca lucrurile au cam scapat de sub control. practic, americanii nu fac decat sa influenteze scriitorii si asa putini si de calitate, sa faca in asa fel incat sa nu mai tina cont de nici o regula, decat cea a banului atunci cand se aseaza la masa si se apuca sa scrie o carte.

eu nu ii blamez pe cei care scriu si reusesc sa vanda foarte bine, de altfel in zilele in care sunt plictisit sau ploua afara sunt un mare fan al cartilor lor care ma amuza si reusesc sa ma deconecteze,  pentru ca un roman bine vandut nu este neaparat prost, dar sunt foarte multe persoane de specialitate care ar trebui sa atraga atentia si sa spuna ca acele carti nu pot fi numite decat "literatura de consum" si asta in cel mai bun caz.

in zilele noastre se stie ca se scrie pentru bani, iar ca in mare parte literatura si autorii de calitate au intrat fara voia lor intr-un con de umbra. noul gen "chick lit" care face furori in America nu face decat sa aduca in atentia publicului autori care nu au nimic in comun cu lumea cartilor. celebrul "Diavolul se imbraca de la Prada" este un foarte bun exemplu, un film hollywoodian reusind sa fie mult mai bine cotat decat romanul.

categoria scriitorilor pentru bani a existat dintotdeauna si oricum se stie ca cei buni vor reusi sa iasa la suprafata din desisul de neaveniti, dar niciodata nu s-a facut atat de multa publicitate unor astfel de asa-zisi scriitori. este vorba de o intreaga intoxicare a maselor in ceea ce priveste aceste gunoaie literare.

ma opresc aici pentru ca nu mai am ce adauga. de altfel, situatie este foarte cunoscuta de toata lumea si  nu cred ca ar mai fi cazul sa atrag lumii atentia la ceea ce citeste pentru ca am speranta ca stim sa distingem intre calitate si imitatie.

Niciun comentariu: