joi, 3 aprilie 2008

The Devil Wears Prada

in 2003 toata lumea vorbea de o carte care facea furori in America "Diavolul se imbraca de la Prada" ( sau "The Devil Wears Prada"). cum era si de asteptat a fost tradusa si la noi de editura Polirom, iar mai apoi a fost inclusa in colectia CHIC a aceleiasi edituri.
eu am citit cartea mai tarziu, dupa ce trecuse valul, undeva prin 2007 ( la mult timp dupa aparitie) si am fost foarte dezamagit. nu era o carte atat de buna cum se spunea. povestea era interesanta, o tanara isi gaseste de lucru la o prestigioasa revista de moda unde are o sefa tiranica, Miranda Priestly, dar nu era valorificata. putea iesi un roman spumos, foarte interesant si foarte comic. actiunea stagneaza si mai ales ceea ce deranjeaza cel mai mult ( asta dupa parerea mea) este faptul ca episoadele au iz de comedie romantica, ca si cum atunci cand a scris romanul autoarea ( Lauren Weisberger), scria scenariul unei comedii romantice. foarte multe scene neverosimile.
romanul e scris la persoana I, astfel incat vedem totul din perspectiva eroinei, dar exista anumite scapari, pasaje ( si sunt destule credeti-ma!) in care se vorbeste despre nimic, scrise doar pentru a mai umple cateva pagini.
un singur plus, se citeste foarte usor si se uita si mai repede.

s-a facut si un film dupa aceasta poveste ( cu Meryl Streep, pe post de Miranda Priestly si Anne Hathaway) care a fost (paradoxal!!) mai bun decat romanul. bugetul filmului a fost destul de mare 35 milioane de dolari, dar a facut incasari record 335 de milione in toata lumea. Meryl Streep a primit si un Glob de Aur pentru rolul acesta in care isi arata pentru a nu stiu cata oara talentul si flexibilitatea in abordarea diverselor tipuri de personaje. Anne Hathaway, pe care o stim din "Printesa indaratnica" , arata ca o adevarata actrita, naturala si plina de carisma.
un alt plus al filmului ( in afara de distibutia exceptionala) este si faptul ca nu au mai fost aglomerate marci de traditie, care in roman abunda. de altfel, nu este pagina a cartii sa nu aiba pe putin trei sau patru referiri la marci.

in mare, eu nu va recomand sa cititi romanul decat daca este frig afara si va plictisiti in casa sau daca mergeti undeva cu trenul sau stati prin statiile de tramvai sau autobuz asteptand un mjloc de transport. cartea nu este neaparat rea, este banala dupa parerea mea, dar impatimitilor genului chick lit sau innebunitilor dupa viata mondena si moda cu siguranta vor gusta romanul.

Niciun comentariu: