sâmbătă, 2 mai 2009

cele mai lungi carti scrise vreodata

exista persoane care spun ca atunci cand se apuca de citit o carte este atat de rau incat pare ca acel volum nu se mai termina niciodata ca sa poata reveni la preocuparile cotidiene. sincer, am cautat pe net si am gasit unele carti ce par sa nu se mai termine niciodata. mai jos aveti lista celor mai lungi 5 carti scrise vreodata.

1. Marienbad, my love de Mark Leach
aceasta pare sa fie cea mai lunga carte din lume. are in jur de 17 milioane de cuvinte ( nu stiu cat inseamna in pagini, dar daca 100.000 de cuvinte inseamna 300 de pagini cu aproximatie, inseamna ca are peste 50.000 de pagini daca nu chiar mai mult). pana acum nu este trecuta in cartea recordurilor si nici nu exista vreo recenzie a cartii ( nu ca ar citi cineva o carte atat de lunga si mai ales ar fi atat de lipsit de bun simt incat sa recomanzi o carte ce se citeste in mai bine de doi ani). se presupune ca in carte este formulat si cel mai lung cuvant in limba engleza. romanul este disponibil doar online.

2.The Blah Story de Nigel Tomm
11.3 milioane de cuvinte, roman in 23 de volume.

3.The Story of the Vivian Girls de Henry Darger
are 9 milioane de cuvinte.

4. The Wheel of Time de Robert Jordan
roman fantasy ce are 3,430,682 de cuvinte, 528 de capitole si 9685 de pagini

5. Artamene de Madeleine and Georges de Scudéry
roman frantuzesc ce are in jur de 2.1 milioane de cuvinte. are 10 volume

acestea sunt cele mai lungi 5 carti scrise vreodata. de mentionat mai sunt si cateva opere cunoscute ca Razboi si pace, In cautarea timpului pierdut si Vincontele de Bragelonne. Roata timpului, romanul de pe locul al 4 lea a inceput sa apara si in limba romana de la editura Rao si daca nu ma insel sunt 4 volume existente pe piata din Romania.

nu stiu daca cineva ar avea puterea de a citi atat de multe pagini dintr-o singura carte si mai ales daca ar merita sa iti irosesti ( cred eu) un an din viata pentru un astfel de record, caci este un record. am mai scris despre recordurile in ceea ce priveste cartile si am mai vorbit despre cele peste 700 de romane pe care le-a scris Barbara Cartland, dar niciodata nu am crezut ca se scrie pentru a se stabili un record.

Niciun comentariu: