joi, 15 mai 2008

Harry Potter

eu sunt un fan Harry Potter, pe care il consider unul din personajele cele mai indragite din lume. inca de la inceput trebuie spus ca acest roman a fost invinuit de mai multe lucruri si mai ales din mai multe parti: de biserica pentru faptul ca este prezentata o lume a unor vrajitori, de unii critici literari rigurosi de lipsa de valoare artistica, de unii scriitori care considerau cartea scrisa doar pentru bani si asa mai departe.

in primul rand eu nu inteleg de ce trebuie condamnata de Biserica aceasta carte. spre deosebire de THE DAVINCI CODE, roman ce are la baza o blasfemie, in HP personajele nu au o religie anume, acest lucru fiind foarte usor de observat. cred ca scriitoarea a ezitat sa ii dea lui Harry o religie pentru simplul fapt ca nu voia sa influenteze. pe de alta parte, cartea a fost intens tradusa si citita de persoane de religii diferite, iar aceasta incadrare a personajului ar fi limitat numarul de cititori, deci cartea nu ar mai fi fost atat de mult tradusa, iar incasarile ar fi fost mai mici.

lipsa de valoare literare este foarte des invocata de critici si ce este de mentionat este faptul ca acestia chiar au dreptate. HP se vinde si este foarte citita tocmai pentru ca este o carte foarte usoara, o lectura placuta, accesibila unui public larg. spuneam mai sus ca unii scriitori au afirmat ca acest romana este scris pentru bani. asta este foarte adevarat. in zilele noastre (in special) foarte multe carti sunt scrise pentru bani. am citit unele carti de 600 de pagini cu o idee foarte saraca, iar paginile erau umplute doar pentru ca se platea la cuvant. nu cred ca este de condamnat faptul ca un autor scrie pentru bani. Balzac, Jules Verne, Alexandre Dumas sunt doar cateva exemple cunoscute de scriitori care au primit sume de bani ce le-au asigurat existenta.

asa ca nu inteleg de ce lumea critica atat de mult aceasta carte foarte citita de copii si nu numai. o carte ar trebui sa se si vanda nu doar sa inoveze literatura, cum de altfel, o carte buna este foarte bine scrisa si are si o poveste foarte interesanta ce captiveaza cititorul.

recunosc unele scapari ale cartii si mai ales unele lipsuri. HP este un roman politist pentru adolescenti, un roman care se vinde foarte bine. practic HP este literatura de consum, ramura foarte bine dezvoltata in zilele noastre. mie mi-a placut si tocmai pentru acest fapt recunoasc lipsurile cartii, dar as recomanda HP ca o lectura usoara si interesanta.

Niciun comentariu: