luni, 26 ianuarie 2009

Mumia sau Ramses cel Blestemat


vreau sa spun ca recomand tuturor cartea lui Anne Rice  Mumia sau Ramses cel Blestemat  despre care pot spune ca mi-a placut foarte mult. in primul rand, vreau sa precizez ca nu are nici o legatura cu  Mumia  filmul de anul asta sau de anul trecut cu Brendan Freaser.

Lawrence Stratfort, un egiptolog de renume, descopera un birou secret pe a carui usa de la intrare sta scris un avertisment, si anume ca daca intra va perturba linistea marelui faraon Ramses al II-lea. descoperirea unei mumii si a unor documente il pune pe ganduri pe Lawrence. in scrierile gasite se spune ca Ramses ar fi baut din elixirul nemurii, iar acum este singurul nemuritor. dar Lawrence este omorat, iar mumia dusa la Londra intra in posesia fiicei lui Lawrence, Julie. Ramses se incarneaza si o fascineaza pe Julie care se indragosteste de el. pasiunea pare impartasita, dar Ramses inca se mai simte fascinat de iubita sa, Cleopatra.

cartea este foarte bine scrisa, rafinata, un roman bun, nu doar de umplut o zi sau o dupa amiaza ploioasa. are si un pic de actiune, spre deosebire de  Cronicile vampirilor  care de cele mai multe ori devin parabole despre viata si moarte si etc.  Mumia  are o intriga mai buna. un singur minus. cum se intampla de foarte multe ori la americani, detaliile privind personaje istorice sunt neaparat in concordanta. Anne incearca sa dea cat mai putine detalii istorice si se bazeaza mai mult pe ceea ce imagineaza, ceea ce povesteste Ramses. in ceea ce o priveste pe Cleopatra inafara de cunoscuta  poveste cu Cezar si marc Antoniu, nu exista nimic nou. nu stiu daca aceasta este cea mai buna cale de a nu gresi. a evita o greseala...dar in fine. asta cred ca este un punct slab al cartii.

2 comentarii:

Anonim spunea...

intr-adevar, cartea e geniala :]

Anonim spunea...

Foarte buna cartea, tocmai am terminat s-o citesc. O recomand de asemenea!